Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie informează publicul larg despre disponibilitatea serviciului de testare rapidă antigen în cabinetele de medicina familiei care au optat să ofere contra cost acest serviciu populației.
Cadrul legislativ existent permite testarea în cabinetele de medicina familiei de la începutul anului, însă existența acestui serviciu la nivelul multor cabinete de medicina familiei este puțin cunoscută de către cetățeni, care se îndreaptă aproape exclusiv spre laboratoare, spitale, farmacii și serviciul de ambulanță/112.
Testarea pentru depistarea SARS-CoV-2 pe baza testului rapid tip antigen este un serviciu oferit contra cost, la prețuri accesibile, în cabinetele de medicina familiei care au optat să își achiziționeze din fonduri proprii teste rapide antigen și să ofere acest serviciu pacienților din lista medicului de familie dar și altor pacienți.
Testele rapide utilizate în cabinetele de medicina familiei sunt omologate, recunoscute pe teritoriul României și al Uniunii Europene, iar rezultatele pozitive sau negative sunt raportate în aceeași zi de personalul cabinetului, conform legislației în vigoare, către Direcția de Sănătate Publică prin intermediul platformei RAPTER. Ulterior personalul Direcției de Sănătate Publică validează rezultatele și le înregistrează în platforma Corona Forms.
Persoanele testate care au un rezultat negativ al testului își pot genera în următoarele 48 de ore de la testare certificatul verde COVID din platforma pusă la dispoziție de autorități.
Informăm publicul larg pe această cale că medicul de familie nu poate transmite nici către Direcția de Sănătate Publicu și nici în Corona Forms rezultatul testului rapid antigen realizat de pacient acasă, prin autotestare, sau de oricare alte persoane sau unități medicale.
„Un număr din ce în ce mai mare de cabinete de medicina familiei optează să ofere serviciul de testare cu teste rapide antigen, la prețuri accesibile tuturor cetățenilor. Venim astfel în sprijinul pacienților dar și al eforturilor autorităților de limitare a îmbolnăvirilor. Pentru pacientul simptomatic consultat în cabinet diagnosticarea certă este mult mai rapidă astfel și reducem riscul ca pacientul să îmbolnăvească și alte persoane în drumul spre un laborator, farmacie sau spital. Reducem de asemenea și presiunea pe serviciul 112 și ambulanță, care realizează testarea gratuită la domiciliu. Având în vedere și recenta hotărâre a Guvernului privind certificatul verde COVID estimăm că numărul cererilor de testare în cabinetele de medicina familiei va crește în perioada următoare. Persoanele care doresc să se testeze trebuie să știe că și pentru acest serviciu este nevoie să se programeze telefonic, la fel ca pentru orice altă consultație la cabinetul de medicina familiei.” – Dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF.