Loading....

Un pas spre rezolvarea problemelor legate de prescrierea medicamentelor

Un pas spre rezolvarea problemelor reclamate de peste un deceniu de medicii de familie! Ministerul Sănătăţii – România și CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au emis ordinul ministrului sănătății și președintelui casei naționale de asigurări de sănătate nr. 564/499/2021 prin care sunt aprobate protocoalele terapeutice pentru un număr de medicamente cu prescriere limitată de anumite indicații medicale. Istoric:

MS și CNAS au introdus în anul 2008, prin ordinul nr. 1301/500/2008, o serie de protocoale terapeutice pentru prescrierea medicamentelor în regim compensat sau gratuit. Inițierea tratamentului cu aceste medicamente în regim compensat sau gratuit poate fi făcută, în general, doar de medicii din ambulatoriul de specialitate sau spital, iar monitorizarea evoluției și continuarea prescrierii pentru un număr de luni, menționat în scrisoarea medicală, poate fi făcută de medicii de familie pentru unele dintre aceste medicamente.

Între anii 2008 și 2021 ordinul a fost modificat de 28 de ori!!! Iar 21 dintre aceste modificări au fost făcute în doar șase ani, între anii 2015 și 2020. Fără un abonament la Monitorul Oficial și abilități de căutare extinse, unui medic de familie îi era practic imposibil să rămână la curent cu legislația în vigoare privind prescrierea compensată sau gratuită a medicamentelor, atunci când avea nevoie de ea, în mijlocul unei consultații.

Nici siteul CNAS nu era de folos medicilor, informația fiind rareori prezentată într-o formă ușor de folosit. Link în comentarii.

Abia după protestul amplu al coaliției #SolidariPentruSănătate formată din Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei și mai multe organizații ale pacienților, CNAS a publicat la finalul anului 2017 un tabel în care limitările de prescriere și conținutul protocoalelor terapeutice erau mai ușor de găsit.

Pentru problemele generate de aceste protocoale terapeutice, sistemele informatice deficiente și lipsurile din sistem, medicii de familie au fost găsiți vinovați de unele case de asigurări de sănătate județene, în urma rapoartelor de control ale Curții de Conturi, și puși să plătească contravaloarea medicamentelor prescrise pacienților în mod real și corect din punct de vedere medical. Unii medici de familie, ajutați de organizațiile profesionale și patronale, s-au apărat în instanță în fața acestor abuzuri și au câștigat. Casele de asigurări de sănătate au fost obligate de instanță să achite și cheltuielile de judecată.

Pandemia a obligat CNAS să suspende mare parte din limitările de prescriere, pentru că pacienții nu mai puteau să obțină scrisorile medicale cu ușurință în starea de urgență. Măsura se păstrează încă pe toată durata stării de alertă dar apoi lucrurile vor reveni la „normal”, cu limitările cunoscute din protocoalele terapeutice și cu multe drumuri inutile ale pacienților doar pentru obținerea scrisorii medicale din ambulatoriul de specialitate sau spital.Ordinul aprobat în urmă cu câteva săptămâni nu elimină încă limitările de prescriere, deoarece reevaluarea protocoalelor necesită timp și multe decizii luate de comisiile de specialitate pentru fiecare medicament în parte. Dar este un pas important și o dovadă a seriozității cu care conducerea MS și CNAS tratează această problemă nerezolvată de peste un deceniu. Identificarea protocolului pentru fiecare medicament în parte este de acum mult mai facilă atât medicilor de familie cât și medicilor de alte specialități și ne dă speranța că noul termen pentru includerea avertizărilor pentru fiecare protocol în Sistemul Informatic al Prescripției Electronice – 1 ianuarie 2022 – va fi, de această dată, respectat. Termenul inițial a fost 1 iulie 2018, asumat de CNAS tot la solicitarea medicilor de familie și pacienților.

#RESPECTpentruMedicinadeFamilie

#GRIJĂpentruPacienți

Back To Top