Loading....

Solicităm clarificări privind vaccinarea persoanelor din Ucraina

FNPMF a solicitat Ministerului Sănătății clarificări privind vaccinarea persoanelor aflate pe teritoriul României în urma agresiunii militare din Ucraina.

Stimate domnule ministru,

Având în vedere adresa Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile nr. 4089/01.03.2022, transmisă cabinetelor de medicina familiei prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, referitor la situația specială existentă în contextul epidemiologic actual din Ucraina și existența unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României care pot fi cazate în alte locații decât cele organizate (tabere de refugiați/centre de imigrări etc.) și avertismentului cu privire la existența riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita, rujeola, vă adresăm următoarele întrebări:

1. Este posibilă vaccinarea contra difteriei, poliomielitei, rujeolei a copiilor fără CNP românesc cu doze de vaccin furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică cabinetelor de medicina familiei care au încheiat contract pentru Programul Național de Imunizare?

2. Este posibilă livrarea acestor doze de vaccin la cabinetele de medicina familiei prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, ONG-urilor sau firmelor de curierat, cu asigurarea lanțului de frig? Menționăm din nou că majoritatea DSP județene nu livrează dozele de vaccin la cabinete, nici în cazul vaccinului contra covid.

3. Cum se va realiza raportarea acestor vaccinări, având în vedere că Registrul Național Electronic de Vaccinări conține câmpurile obligatorii CNP copil, CNP mamă și există o corelare la nivelul DSP între vaccinările raportate în RENV și dozele de vaccin primite prin proces-verbal de cabinetele de medicina familiei?

4. Este posibilă vaccinarea și în taberele de refugiați/centrele de imigrări, prin deplasarea personalului medical din cabinetele de medicina familiei din proximitate, care optează pentru acest lucru? Cabinetul medical este autorizat de Direcția de Sănătate Publică pentru vaccinare la sediul cabinetului sau – în cazul explicit al vaccinării contra covid – și la domiciliul pacientului.

Având în vedere urgența generată de contexul epidemiologic actual, apreciem un răspuns al Ministerului Sănătății oferit cu maximă celeritate pentru întrebările de mai sus.

Back To Top