Loading....

Astăzi, 1 octombrie, nu avem nici un contract de finanțare din PNRR semnat!

⌛ Astăzi, 1 octombrie, nu avem nici un contract de finanțare din PNRR semnat!

👩‍⚕📣 O colegă medic de familie, care deja a făcut investiții mari din fonduri personale în cabinetul din mediul rural, deși clădirea este a primăriei (!), face o propunere Ministerului Sănătății pentru fondurile din PNRR:

👉 „propun , în situația în care nu se completează locurile până la 3000 să nu se redistribuie banii aceștia către spitale , ci să se suplimenteze dotarea cabinetelor mf peste cei 45000 euro+ 15000 euro , fie pe renovare, fie pe dotare , sau pe ambele.
De exemplu , pe echipamente, ar fi foarte util în cabinet un autoclav, un aparat lipit pungi sterilizare și un videoprinter pentru ecograf.
În anexa 2 s- a bifat instrumentar trusă mică chirurgie , dar acesta trebuie sterilizat. Un autoclav cum cere acum DSP – ul este foooarte scump. De ex un Elara 9, agreat de DSP , adică care își face singur test vacuum și Bowie & Dick test, cu imprimantă încorporată care printează în timp real timpii de sterilizare, este în jur de 10 mii euro. Eu am, dar ce vor face colegii care au bifat instrumentarul și nu il vor putea folosi? Pentru că DSP – ul NU mai acceptă un autoclav simplu (mai ieftin) . Un videoprinter eco este foarte scump de asemenea.
‼ Din cei 15 mii euro pentru renovare NU poți face prea multe. Eu am investit acum 2 ani ,din banii mei, 15 mii euro. Cu banii aceștia nu am reușit decât să schimb instalația sanitară complet, calorifere noi, să trag gaz ,să montez centrală pe gaz (aveam pe lemne, s- a defectat și primăria mi- a spus că nu are fonduri, era la sfârșit de toamnă …) reparații și să dau o lavabilă doar la interior. Trebuie știut că ceea ce investești din banii tăi în clădire, NU poți amortiza/ scădea pe cabinet dacă proprietarul este primăria . La control, ANAF – ul îți scoate investiția și plătești impozit din urmă, cu penalități de întârziere.
👂 Ce părere aveți ? Cum vi se pare ideea? Puteți transmite aceste propuneri ?”

În același timp, colega își încurajează colegii și împărtășește experiența sa cu renovarea dispensarului aflat în proprietatea primăriei, din fondurile personale ale medicului de familie:

👩‍⚕”Pentru colegii care fac renovare, vă împărtășesc din experiența mea poate vă ajută.
Suma pe care am scris- o mai sus , de 15 mii euro , a inclus proiectele pentru gaze și pe cel pentru instalații sanitare, obținere autorizații ( tras gaze, montat centrală gaz ), cărat molozul, țevi vechi, deșeuri, achiziția și transportul materialelor necesare în rural, achiziția și transportul caloriferelor și centralei in rural, taxe punere în funcțiune centrală, TVA – ul.
👀 Am avut 2 firme , una a tras țevile de gaz de la butelia de propan situată la 10 m de clădire, până la punctul de montare centrală și una la interioare – instalații sanitare și zugrăvit.
Butelia GPL 3000 litri a livrat- o o a treia firmă GRATIS, cu obligația să alimentez cu propan numai de la ei.
‼ Inițial oferta firmelor se ridica la un total de 13 euro cu TVA, însă oferta finală , după încheierea lucrărilor a fost de aprox 16800 euro cu TVA , justificat de către ei prin cheltuieli neprevazute , gen : am vrut țevile de gaz îngropate in pământ nu la suprafață, am schimbat traseul țevilor instalație sanitară la interior, am solicitat un UPS pentru centrală gaz care să mențină centrala în funcțiune 6 ore când se oprește curentul (cade curentul la fiecare furtună).
🧠 La recepția lucrării , am spus ce nu a ieșit exact cum am vrut , am renegociat prețul , adică eu am spus că le ofer doar 15 mii și au acceptat.
⌚Intocmirea proiectelor și obținerea autorizațiior, plus lucrările proriu- zise au durat 2 luni.
Puteți renegocia prețul la recepția lucrării.
Nu toate cheltuielile sunt incluse în banii dați prin PNRR, trebuie să aveți în vedere acest lucru .
Nu puteți schimba nimic din structura clădirii .
Nu puteți face lucrări care necesită autorizație.
Suma oferită prin PNRR, adică cei 15 mii euro NU include TVA – ul , iar TVA – ul nu îl plătiți dvs, ci statul.
💪 Vă încurajez să aplicați și pentru renovare, dacă găsiți firme serioase, având în vedere și cele de mai sus.”

Medicii de familie sunt interesați de fondurile din PNRR pentru a investi în cabinete.

Trebuie să fie interesate și Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Nu mai avem mult timp la dispoziție. Jalonul din programul PNRR asumat de Guvernul României împreună cu Comisia Europeană trebuie îndeplinit până pe 30 iunie 2023.

La începutul verii anului 2022 ar fi trebuit să avem deja contractele semnate, banii pentru renovare virați în conturile cabinetelor și lucrările de renovare demarate.

Suntem în toamna 2022, termenul stabilit chiar de Ministerul Sănătății pentru semnarea primelor 1500 de contracte („cel târziu 30 septembrie 2022”) a fost depășit.

Astăzi, 1 octombrie, nu avem nici un contract de finanțare din PNRR semnat.

#RESPECTpentruMedicinadeFamilie

#GRIJĂpentruPacienți

Back To Top