Loading....

Unde este HARTA celor 4192 de cabinete de medicina familiei care testează și 3446 care vaccinează contra covid-19 în mediul rural și urban?

Cabinetele de medicina familiei asigură accesul pacienților din mediul rural și mediul urban atât la servicii de asistență medicală primară cât și la serviciile cu caracter temporar apărute pe durata pandemiei SARS-CoV-2: monitorizare pacienți covid-19, testare cu teste rapide antigen nazo-faringiene pentru detectarea SARS-CoV-2 și vaccinare contra covid-19.

Conform datelor publicate de CNCAV și CNAS în 10 și 11 februarie 2022:

  • 4192 de cabinete de medicina familiei testează cu teste rapide antigen
  • 3446 de cabinete de medicina familiei vaccinează contra covid-19

Solicităm Ministerului Sănătății să pună la dispoziția cetățenilor o HARTĂ a cabinetelor de medicina familiei care asigură testare și vaccinare, alături de datele de contact – telefonul de programări – și programul de lucru. Datele sunt disponibile la nivelul CNAS încă de anul trecut, fiind solicitate în procesul de contractare din 1 iulie 2021.

Este imposibil de înțeles de ce Ministerul Sănătății și CNCAV discriminează cabinetele de medicina familiei, punând la dispoziția publicului doar

  • harta centrelor de evaluare covid-19,
  • harta centrelor de testare RT-PCR,
  • harta centrelor de vaccinare fixe și drive-thru organizate de autoritățile publice locale și a centrelor de vaccinare private, organizate de marile centre medicale private aflate în contract cu casele de asigurări pentru vaccinare.

în ciuda apelurilor repetate ale FNPMF pentru harta cabinetelor medicale care testează și vaccinează.

Și în ciuda faptului că inclusiv ministrul Sănătății, domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, anunța în 5 ianuarie 2022 în cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul Victoria următoarele: „Cred că această listă se va completa şi în cursul săptămânii viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, încât oamenii să ştie unde se pot adresa, pe de o parte. Această hartă interactivă va cuprinde, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, şi toate centrele de testare care vor deveni operaţionale la nivelul cabinetelor de medicină de famlie.” (Agerpres)

Pentru a testa mai mult și mai ieftin cu testele rapide antigen (tarif de decontare 50 lei), cabinetele de medicina familiei trebuie să fie la fel de ușor de identificat de pacienți cum sunt și centrele de testare RT-PCR (tarif de decontare 175 lei) sau testarea prin DSP (tarif de decontare test RT-PCR 175 lei + costul ambulanței care transportă echipa de recoltare).

Reprezentanții statului român întreabă mereu reprezentanții cabinetelor de medicina familiei „de unde să luăm bani ca să dăm la medicina de familie?”. Răspunsul este evident: de acolo de unde se risipesc banii publici!

#5MiliardePentruMedicinaFamiliei

#RESPECTpentruMedicinadeFamilie

#GRIJApentruPacienti

Back To Top