Loading....

Comunicat de presă – Plata restantă a centrelor de permanență

SNMF si FNPMF sunt îngrijorate de situația limită a Centrelor de Permanență din România și de problemele care ar putea apărea în lipsa serviciilor medicale din rural oferite de aceste centre. Constatăm că problemele centrelor de permanenţă, centre atât de dorite de Ministerul Sănătăţii şi de CNAS, sunt departe de a fi rezolvate, ba chiar situaţia s-a înrăutăţit. Medicii de familie şi-au manifestat de fiecare dată disponibilitatea de a participa la continuitatea asistenţei medicale primare, mai ales în zonele rurale, în ciuda neajunsurilor manifeste ale legislaţiei. De ani buni am facut propuneri, am sezizat disfunctionalitatile. Din păcate, interesul manifestat de decidenți pentru înființarea și funcționarea Centrelor de Parmanență nu a depăşit, cu unele exceptii, nivelul declarativ.

A lipsit de foarte multe ori sprijinil pe plan local prin DSP şi CJAS a înfiinţării, dotării şi plăţilor necesare pentru menţinerea acestor centre de permanenţă. De câteva luni există un haos veritabil în plata centrelor de permanenţă, întârzieri la plata serviciilor medicale sau chiar lipsa totală a banilor. Avem nenumărate exemple, într- unul dintre cazuri ajungându-se la necesitatea de a obţine remedierea situaţiei prin intermediul instanţei de judecată.

Nu putem înțelege de ce un contract trebuie respectat numai de una dintre părți, iar cealaltă parte nu-și respectă obligațiile, ani la rand. Nu putem intelege de ce bunele intentii ale MS de a oferi servicii medicale țn regim de continuitate nu sunt dublate de realitatea sprijinirii eficiente a acestor Centre. Faptul că nu există o suficientă comunicare între Ministerul Sănătății, CNAS și Ministerul Finanțelor nu schimbă realitatea și nu plăteste facturile colegilor noștri sau salariile asistentelor lor.

Nu înțelegem de ce intențiile de înființare a noi Centre nu sunt susținute nici de multe dintre autoritățile locale, uneori nici de Direcțiile de Sănătate Publică. Nu înțelegem de ce colegii noștri care activează în Centre nu primesc banii pentru munca lor. Traseul banilor este misterios, sumele plătite sunt diferite și se bazează pe interpretări diferite ale acelorași legi.

Am cerut acum, în mod oficial, să aflăm cine blochează la nivel decizional plata la zi a Centrelor de Permanență prin notificări depuse atât la MS, cât şi la CNAS şi Ministerul de Finanţe. Ne dorim deblocarea situaţiei şi avem toată disponibilitatea de a contribui la depăşirea acestui impas. Dar nu putem să ne lăsăm colegii să plătească toate cheltuielile necesare funcționării Centrelor din buzunarul propriu şi nici nu credem că MS sau CNAS îşi doresc desfiinţarea centrelor atat de mult dorite și, într-adevăr, atât de necesare.

Oare de ce probleme simple, ce țin de respectul față de medici și față de pacienți pe de o parte, și pe de altă parte de buna credință față de respectarea unor contracte necesită atâtea frământari ?

Documentul poate fi descarcat mai jos.

Back To Top