Loading....

Investiția în medicina de familie – raportul Băncii Mondiale 2021

„Walk the talk” sau „fapte, nu vorbe!” despre medicina de familie.


Cel mai recent raport al Băncii Mondiale atrage atenția guvernelor că de jumătate de secol nu fac decât să vorbească despre asistența medicală primară, fără a investi masiv din punct de vedere financiar în medicina de familie și a produce reformele necesare în sistemele de sănătate.


„Lumea a așteptat suficient de mult timp pentru asistența medicală primară de înaltă performanță (AMP). Este timpul să livrăm. În urmă cu 40 de ani, liderii mondiali au îmbrățișat promisiunea sănătății pentru toți prin AMP. Această viziune a inspirat generații. Dar, timp de aproape o jumătate de secol, țările s-au străduit să discute despre AMP. Nu am construit sisteme de sănătate ancorate într-un AMP puternic acolo unde erau cel mai mult necesare. Astăzi, #COVID19 ne-a adus la masa judecății acestui eșec comun – dar și șansa de a produce schimbarea în cele din urmă.

Pandemia a arătat factorilor de decizie politică și cetățenilor obișnuiți de ce contează sistemele de sănătate și ce se întâmplă atunci când eșuează. Procedând astfel, a creat, de asemenea, o șansă întâlnită o dată într-o generație pentru schimbarea structurală a sistemului de sănătate. Reformele îndrăznețe pot pregăti acum sistemele de sănătate pentru viitoarele crize și pot aduce la îndemână obiective precum acoperirea universală a sănătății (UHC).

Asistența medicală primară deține cheia acestor transformări. Dar pentru a îndeplini această promisiune, plimbarea (n.n. vorbele) trebuie să se potrivească în cele din urmă cu discuția (n.n. faptele).

Acest raport prezintă o agendă către AMP reimaginată, adecvată scopului. Pune trei întrebări despre reforma sistemelor de sănătate construite în jurul AMP: „De ce?”, „Ce?” și „Cum?”.

Deoarece AMP există de zeci de ani, de ce să scriem acum un raport gros despre asta?

Răspunsul este acesta: caracteristicile AMP de înaltă performanță sunt exact cele care sunt cele mai critice pentru gestionarea presiunilor care apar pe sistemele de sănătate din lumea post-COVID.

Provocările includ viitoarele focare infecțioase și alte amenințări emergente, dar și tendințele structurale pe termen lung care remodelează mediile în care sistemele funcționează în perioade fără crize.

Acest raport evidențiază trei seturi de megatrenduri care vor afecta din ce în ce mai mult sistemele de sănătate în deceniile următoare: schimbări demografice și epidemiologice; schimbări în tehnologie; și evoluția așteptărilor cetățenilor pentru îngrijirea sănătății.” –

“World Bank. 2021. Walking the Talk : Reimagining Primary Health Care After COVID-19. World Bank, Washington, DC. © World Bank.


https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/35842

License: CC BY 3.0 IGO.”

Back To Top