Loading....

Rectificarea bugetară – apel către premier

Domnule prim-ministru Florin Cîţu, veți arăta responsabilitate în cheltuirea banului public dacă ați inclus și veți aproba în rectificarea bugetară cel puțin 500 de milioane de lei în plus pentru medicina de familie / asistența medicală primară în partea care a mai rămas din anul 2021. Așa am ajunge la 3.5 miliarde lei, din necesarul anual de 5 miliarde de lei, pe care vi-l tot comunicăm periodic de la finalul anului 2019 încoace. Fără vreun răspuns din partea dvs. până în prezent.


Este o realitate care nu mai trebuie demonstrată că este subfinanțată asistența medicală primară, adică rețeaua strategică a României în domeniul sănătății formată din cabinetele de medicina familiei. Și nu este subfinanțată de azi, de ieri (când tot dvs. erați ministru al Finanțelor sau parlamentar) ci de două decenii.


Practic doar atunci când Guvernul României a decis să privatizeze medicina de familie, în 1999-2000, a fost finanțarea (venită tot de la nou-creata pe atunci casă de asigurări de sănătate) la nivelul la care trebuia să fie.


Nici un medic de familie nu a închis cabinetul în 2020, deși cabinetele sunt private iar prim-ministrul Ludovic Orban și Ministerul Sănătăţii – România condus la acea vreme de Nelu Tataru au ignorat strigătele de ajutor ale medicilor de familie, concentrându-se doar pe spitale și sistemul de urgență.

Cheltuielile din acea perioadă de mii de euro, suportate din buzunar de medicii de familie, nu au fost nici până în prezent rambursate în vreun fel, cabinetele fiind neeligibile pentru toate formele de ajutor de stat dintre cele puține existente. Veniturile medicilor de familie și ale asistentelor din cabinetele de medicina familiei nu au crescut decât ici-colo, unde au avut loc să fie angajați de primării în centrele de vaccinare. Deci unde au muncit în plus, pentru venituri în plus. Dar pentru munca epuizantă, continuă, fără pauză și presărată cu infectări cu covid la cabinet și chiar decese, recunoașterea financiară nu a venit nici până în prezent.


Vorbeați recent de stimulente de peste 1 miliard de lei pentru medicii de familie, domnule prim-ministru, deși nimeni din medicina de familie nu a văzut acel miliard. Mai spuneați că nu ați văzut rezultate (!). Ce rezultate credeți că veți vedea dacă nu arătați #RESPECTpentruMedicinadeFamilie, respect care se manifestă și prin finanțarea corectă pentru munca istovitoare a medicilor de familie?

Să vă mai spunem si că medicii de familie sunt cei mai corecți plătitori de taxe și contribuții din România, deci că aproape jumătate din finanțarea aprobată se întoarce, de fapt, într-o formă sau alta, în bugetul țării? Țineți cont doar de faptul că medicii de familie, prin cabinetele lor private, angajează peste 20.000 de persoane – asistenți medicali, registratori, îngrijitori, contabili și alt personal auxiliar.


Domnule prim-ministru, fiți în #EchipaCâștigătoare a celor care înțeleg valoarea medicinei de familiei în România anului 2021 și alocă bugetul necesar pentru servicii medicale de calitate pentru toți români, de toate vârstele, din toate mediile, aproape de ei.

https://www.facebook.com/FederatiaMF/posts/2929489847297674

Back To Top