Loading....

Sondaj DoR – percepții despre medicina de familie

Newsletterul Decât o Revistă de azi: „Am făcut un sondaj în comunitatea noastră de pe Instagram și am aflat că 75% dintre cei peste 2.000 de oameni care au răspuns cred că medicii sunt încă angajați la stat, 55% cred că dispensarele de stat încă mai funcționează, iar percepția majoritară e că medicii de familie „nu fac medicină cu adevărat, tu tot la spital trebuie să mergi”.


De ce credem că medicii de familie sunt angajați la stat și cum e de fapt?
Sorana: Această preconcepție vine din mentalitatea (și „obișnuința”) că asistența sanitară, ca și educația, sunt servicii publice gratuite, asigurate de stat, pentru care plătim taxe și, în acest caz particular, asigurări de sănătate. Înțelegerea simplistă este că tot ce nu e clinică privată e „de stat”, iar personalul medical – angajat la stat. În cazul medicilor de familie, această idee e întărită de faptul că, mai ales în rural, cabinetele funcționează în clădirile fostelor dispensare, care până în anii ’90 reuneau medici de mai multe specialități.


Medicina de familie însă a fost privatizată la sfârșitul anilor ’90, iar medicii au devenit mici antreprenori, responsabili să-și găsească pacienți, să încheie contracte de prestări servicii cu Casele Județene de Asigurări și să-și gestioneze singuri bugetul: chirie, utilități, aparatură medicală, softuri informatice, salariul lor și al asistentei.”


Interviul integral în newsletterul Stare de DoR de săptămâna aceasta, disponibil comunității susținătorilor DoR. Detalii abonament: https://www.dor.ro/sustine/


Foto: Ioana Moldovan. Dispensarul din comuna Lisa, județul Brașov, cu farmacia, cabinetul medical și locuința medicului.


Întregul reportaj: https://www.dor.ro/medici-de-familie-asteptari/

Back To Top